Шість тому у світі науки та ракетобудування Києва розпочалася дивовижна історія. Сергій Піпко, старший науковий співробітник КНУ імені Тараса Шевченка, взявся за розвиток ракетних програм у школах та університетах столиці.

Не отримавши належної підтримки, він, будучи справжнім ентузіастом, створив власну ракетобудівну майстерню прямо у своїй квартирі.

Сергій Піпко / фото: УП

"Я обожнюю ракети і готовий займатися ними в будь-якій формі", – каже Сергій, розповідаючи про свою пристрасть в інтерв'ю УП. На той момент у Києві існував лише один ракетомодельний гурток, і Піпко був готовий допомогти всім, хто хотів би створити щось подібне.

Не отримавши підтримки в університеті, Сергій зібрав свій талановитий колектив у майстерні і до настання пандемії успішно представляв свої ракетні винаходи на виставках.

Популярні новини зараз

Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня

Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти

Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи

Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру

Показати ще

Проте зміна ректора в університеті спричинила виселення з їхньої лабораторії.

Сергій Піпко / фото: УП

Незважаючи на труднощі, Піпко не здався та звернувся до КПІ, де обіцяли підтримку. Але через три роки обіцянки залишилися тільки на папері, і робота продовжилась в квартирі вченого.

Сергій Піпко навіть знайшов способи створити власний ракетний двигун, використовуючи доступні матеріали. Його перша успішна ракета піднялася на висоту, що перевищує дев'ятиповерховий будинок.

Цей досвід пізніше було передано школярам, ​​які також змогли створити свій двигун та відправити ракету у політ.

Сергій Піпко / фото: УП

На жаль, в Україні поки що немає механізмів для легального запуску аматорських ракет.

"У Штатах у магазинах для ракетників вільно продається перхлорат амонію, вірний алюміній та поліуретан, на якому працюють двигуни військових ракет. Є курси, де можна всьому навчитися. А ще – спеціальні полігони. Ти знаєш, куди дзвонити : "Алло, наш клуб через тиждень запустить ракету на 10 або 20 кілометрів" І на тому кінці вам скажуть: "Добре, ми закриємо небо в такий проміжок часу", – сумно каже Сергій.

ракета

Своїм досвідом та ентузіазмом Сергій продовжує надихати молодь і каже, що для України область ракетобудування дуже важлива.

"Якщо говорити про ракетобудування, то я поки не бачу перспективи в Україні для молодих. І як це виправити, не знаю. Я не державний діяч. Адекватний школяр студент хоче вчити те, на чому можна заробити. всі пішли в програмісти, а не в конструктори. Але хтось повинен і гайки крутити, розумієте?"

Раніше ми писали про те, що про ракету або Shahed біля вас повідомить додатково: "Повітряна тривога" отримала оновлення

Крім того, Знай.ua повідомляв, " Авдіївка – лише початок": командир штурмовиків попередив усіх, хто сподівається перечекати