У парламентському комітеті з національної безпеки схоже, що вже визначилися з деякими блоками законопроекту "Про посилення мобілізації". Наразі відомо, яку позицію щодо виконання громадянами військово-транспортного боргу та надання автомобілів підтримали у Комітеті.

Нагадаємо, що 11 березня Комітет почав розглядати конкретні поправки, проте загальне бачення окремих блоків він уже сформував.

Про це спеціально для sud.ua пише кореспондент Наталія Мамченко.

Мобілізація авто для ЗСУ, скріншот: Facebook

Місця, де братимуть транспорт

Так, військово-транспортний обов'язок встановлюється з метою задоволення потреб Збройних Сил України, інших військових формувань на особливий період транспортними засобами (у тому числі водними) та технікою та поширюється на центральні та місцеві органи виконавчої влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства , установи та організації, у тому числі на залізниці, порти, пристані, аеропорти, нафтобази, автозаправні станції дорожнього господарства та інші підприємства, установи та організації, що забезпечують експлуатацію транспортних засобів, а також громадян - власників транспортних засобів.

Популярні новини зараз

Стосується всіх споживачів: "Київводоканал" дав час до 30 квітня

Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма

Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми

Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто

Показати ще

Як зазначив народний депутат Владлен Неклюдов (поправка 759), даною поправкою пропонується поширювати військово-транспортний обов'язок на громадян, які мають у власності два і більше транспортних засобів однієї і тієї ж категорії.

Таким чином, за словами депутатів, застосовуватиметься зважений підхід до виконання військово-транспортного обов'язку та захищатимуться інтереси тих громадян, які є власниками лише одного транспортного засобу однієї категорії, необхідної для сім'ї, для роботи громадян, у яких заробіток невід'ємно пов'язаний з наявністю автомобіля. і т.п.

Мобілізація авто для ЗСУ, скріншот: Facebook

Оновлені норми

Порядок виконання військово-транспортного боргу, норми безоплатного залучення, вилучення та примусового відчуження транспортних засобів та техніки на період мобілізації та у воєнний час визначається Кабміном.

Порядок відшкодування державою вартості майна або збитків, понесених центральними та місцевими органами виконавчої влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями, а також громадянами внаслідок вилучення чи примусового відчуження транспортних засобів у особливий період визначається законом.

Виконання військово-транспортного боргу під час мобілізації здійснюється згідно з Мобілізаційним планом України шляхом безоплатного залучення транспортних засобів підприємств, установ та організацій усіх форм власності для забезпечення потреб ЗСУ, інших військових формувань на умовах їх повернення власникам після оголошення демобілізації.

Обсяги транспортних засобів за типами та марками, які планується залучити під час мобілізації, для підприємств, установ та організацій усіх форм власності встановлюються відповідно до Мобілізаційного плану України місцевими державними адміністраціями щодо надання територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

Мобілізація авто для ЗСУ, скріншот: Facebook

Хто може з'явитися за авто

Залучення транспортних засобів при мобілізації здійснюється ТЦК, Центральним управлінням чи регіональними органами СБУ, відповідними підрозділами розвідувальних органів України на підставі рішень місцевих державних адміністрацій, які оформлюються відповідними розпорядженнями.

Прийом-передача транспортних засобів, залучених під час мобілізації, та їх повернення після оголошення демобілізації здійснюються на підставі актів приймання-передачі, в яких зазначаються відомості про власників, технічний стан, залишкову (балансову) вартість та інші необхідні відомості, що дозволяють ідентифікувати транспортні засоби. Повернення транспортних засобів власнику провадиться протягом 30 календарних днів з моменту оголошення демобілізації.

Порядок компенсації збитків, заподіяних транспортним засобам внаслідок їх залучення під час мобілізації, визначається КМУ.

Міністерство внутрішніх справ України у порядку, встановленому Урядом, забезпечує подання до ТЦК підтримки відомостей про зареєстровані транспортні засоби, які можуть бути призначені для доукомплектування Збройних сил України та інших військових формувань у період.

Міністерство інфраструктури, Державна служба морського та внутрішнього водного транспорту та судноплавства у порядку, встановленому КМУ, забезпечують подання до ТЦК відомостей про зареєстровані у Державному судновому реєстрі України та Суднову книгу України водних транспортних засобів, які можуть бути призначені для доукомплектування Збройних Сил України та інших військових формувань у особливий період. Державна служба України з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів визначає порядок та забезпечує надання в ТЦК відомостей про зареєстровані трактори, самохідні шасі, самохідні сільськогосподарські, дорожньо-будівельні машини, сільськогосподарську техніку, які можуть бути призначені для доукомплектування ЗСУ та інших військових формувань в особливе період.

Мобілізація авто, скріншот: YouTube

З моменту оголошення загальної мобілізації транспортних засобів, призначених для доукомплектування Збройних Сил України та інших військових формувань у особливий період та які перебувають на військовому обліку до ТЦК, забороняється відправляти до інших областей або за межі території України, передавати права власності на них юридичним особам чи громадянам, в оренду (лізинг), надавати їх як предмет застави для виконання зобов'язань за договорами про надання кредиту та гарантії перед банківською установою, а також вчиняти інші дії, що унеможливлюють передачу таких транспортних засобів військовим формуванням.

Нагадаємо, у всіх при розлученні так? Микола Тищенко отримав "котлету" у 12 млн грн від колишньої дружини.

Раніше повідомлялося, через це мають пройти все: нардеп озвучив вимогу до юнаків України.

Також, 34 ухилісти в одному бусі: на кордоні затримали рекордну кількість втікачів. Відразу й побили.