Чоловіків, які зняті з військового обліку цікавить питання чи внесені вони до бази "Оберіг" та чи можуть бути проблеми під час перевірки документів ТЦК та зупинки на блокпостах.

Що таке "Оберіг"

Адвокат Андрій Карпенко пояснює, що на даний момент перевірити базу даних "Оберіг" для пересічного українця - немає жодної можливості.

"Оберіг" — це державний електронний реєстр військовозобов'язаних України. Він містить інформацію про всіх призовників, військовозобов’язаних та резервістів віком від 18 до 60 років. Закон про єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних і резервістів ухвалили ще в березні 2017 року. У грудні 2022-го Кабмін видав постанову, де визначили деталі його запуску. Ця електронна система створена для забезпечення військового обліку громадян України. Власником реєстру "Оберіг" та персональних даних є Міністерство оборони, розпорядник — Генеральний штаб ЗСУ. Адміністраторами реєстру визначені обласні Територіальні центри комплектації (ТЦК). Наповнення даними покладено на районні та міські центри комплектування.Передбачається, що військовозобов’язаний українець зможе перевіряти свої дані у системі «Оберіг» у персональному електронному кабінеті. Але такий ще не почав працювати. Більше того — порядок подання запитів і отримання інформації з електронного кабінету військовозобов’язаного на березень 2024 року не регулюється жодним нормативно-правовим документом. Про електронний кабінет йдеться у принятому законопроєкті №10062 (щодо удосконалення порядку обробки та використання даних у державних реєстрах для військового обліку), яким передбачається внесення статті 14-1 до закону", – йдеться у відповіді адвоката.

Мобілізація. Фото: скрін youtube

Як перевірити себе через "Оберіг"

Так як закон про мобілізацію ще не прийнято, відповідно база даних "Оберіг" наразі не регулються жодним актом, тому можуть виникнути складнощі.

Популярні новини зараз

Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку

Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики

Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом

Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"

Показати ще

"До запуску системи електронного кабінету перевірити або оновити свої дані в базі можна лише шляхом особистого звернення до ТЦК. За законом людина має право подати заяву у ТЦК на видалення з реєстру недостовірної інформації або на додавання тих відомостей, яких у реєстрі немає. Також військовозобов’язаний може ініціювати проведення перевірки щодо правдивості даних у реєстрі. З середини лютого Державна прикордонна служба розпочала використовувати реєстр "Оберіг", щоб посилити протидію незаконному виїзду за кордон. Міноборони разом з Державною прикордонною службою налагодили обмін між базою даних Держприкордонслужби та Єдиним державним реєстром призовників, військовозобов'язаних і резервістів, що дозволяє викривати підроблені документи та оперативно перевіряти інформацію про військовозобов'язаних", – пояснив адвокат.

Мобілізація. Фото: скрін youtube

Перепона мобілізації

Раніше одіозний нардеп Данило Гетманцев скаржився на збільшення ФОПів в Україні. За словами Гетманцева, сплеск реєстрацій ФОП зумовлений не економічним зростанням, а прагненням уникнути оподаткування та обійти мобілізаційні обов'язки.

Він зазначив, що саме через статус ФОП, окремі особи намагаються уникнути внесення даних своїх працівників до реєстрів та вимог щодо військового обліку при прийомі на роботу.

Данило Гетманцев. Фото: скрін youtube

"Було б зручно сказати, що економіка стрімко зростає, однак реальність інша. Так, економіка відновлюється, але темпи цього відновлення не відповідають швидкості, з якою збільшується кількість ФОП. Насправді, для стрімкого розвитку економіки зараз немає належних умов," - розповів Гетманцев.