Міністр юстиції України Денис Малюська поділився своїми думками щодо проекту закону про мобілізацію, який передбачає певні обмеження для осіб, що ухиляються від військової служби, зокрема у плані користування особистими рахунками та здійснення операцій з майном.

"Не було б правильно стверджувати, що певні положення законопроекту беззастережно суперечать Конституції. До нас не надходило рішення Конституційного суду з аналогічних питань або відповідної практики ЄСПЧ. У період дії воєнного стану права та свободи громадян можуть бути обмежені. Головне тут - обґрунтування таких обмежень, адже це дуже чутливе питання збереження балансу між інтересами громадськості та обмеженням прав," - поділився він з РБК-Україна.

Денис Малюська, фото: Instagram

Міністр підкреслив, що кожен пункт проекту закону потребує уважного й виваженого аналізу.

"Я не бачу в проекті закону прямого порушення Конституції. Це не означає, що порушень немає взагалі. Більшість спірних моментів потрібно розглядати через призму балансу інтересів. Немає нічого, що б безпосередньо порушувало основний закон," - зазначив Малюська.

Популярні новини зараз

Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар"

Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися

Перші 84 дні безкоштовно, потім – 25 гривень: Lifecell запровадив нову послугу задешево

Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру

Показати ще

Він також відповів на запитання стосовно можливості блокування рахунків та обмеження дій з нерухомістю.

"Складно відповісти. Проект закону, розроблений Міністерством оборони за спеціальною процедурою, не проходив через нас для детального аналізу, отже, наше правове висновок не отримано. Ми дійсно маємо прийняти ефективні заходи для недопущення ухилення від військового обов'язку. Водночас, встановлені обмеження мають бути логічно виправдані. Блокування банківських рахунків є дуже делікатним питанням. Я переконаний, що при певних умовах таке блокування могло б бути дозволене і вважатися конституційним. Чи присутні ці умови у нашому випадку, в нашому законопроекті? Утримуюсь від коментарів. Ми оцінимо, якщо буде відповідне звернення," - додав Малюська.

Раніше Знай.ua вже повідомляв, на що йдуть українці аби уникнути мобілізації – "купив" третю дитину, щоб втекти з країни.