В Україні запроваджено новий порядок визначення юридичних осіб, які мають критичне значення для економіки країни та забезпечення потреб населення в умовах особливого періоду. Оновлення торкнеться обмеженого кола організацій.

Згідно з повідомленням на офіційному сайті Національного банку України, під зміни потрапляють:

  • страхові компанії;
  • компанії, задіяні в обслуговуванні автоматизованих систем системно важливих банків, що забезпечують виконання операцій в СЕП НБУ.

Мобілізація. Фото: скрін youtube

Оновлений порядок дозволить вищезазначеним компаніям подати заявку до НБУ для отримання статусу критично важливої організації. Це, у свою чергу, дасть змогу таким компаніям використовувати механізм бронювання своїх працівників від мобілізації.

При розгляді заявки від компанії, Нацбанк буде вирішувати наступне:

Популярні новини зараз

Землю накрила потужна магнітна буря, як встояти на ногах

"Росія може навіть...": коли закінчиться війна на думку математиків, тарологів та віщунів

Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня

Цибуля тепер – у подарунок: українські фермери масово позбавляються овочу

Показати ще
  • Чи відповідає юридична особа трьом або більше критеріям важливості, встановленим відповідним порядком та критеріями визначення підприємств, установ та організацій критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період;
  • Про присвоєння статусу критично важливої для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період;
  • Про визнання організації такою, що має важливе значення для певної галузі національної економіки або задовольняє потреби територіальної громади.
  • Зокрема, страхові компанії можуть бути визнані критично важливими лише за умови ухвалення відповідного рішення Національним банком.

Мобілізація. Фото: скрін youtube

У контексті бронювання від призову, в Україні існують певні категорії підприємств, здатних забронювати значну частину своїх працівників. Серед них - виробники товарів для ЗСУ, компанії, що займаються виробництвом боєприпасів та снарядів, а також організації, що проводять ремонт та модернізацію техніки для війська. Вони можуть забронювати понад 50% своїх співробітників.

Підприємства з літакобудування, промисловості та космічної галузі мають право на бронювання до 50% працівників. Однак, для використання таких привілеїв, організація має мати контракт з державним замовником і спрямовувати більшість своєї продукції на оборонні потреби.

Раніше Знай.ua повідомляв, що адвокат пояснив важливий нюанс щодо ухилянтів.