Народні депутати після внесення правок мають розглянути у другому читанні закон про посилену мобілізацію. Його положення скасовують більшість відстрочок від призову, які зараз надаються українцям.

Адвокат Марія Левченко пояснила, чи продовжать діяти вже отримані відстрочки, після вступу у дію нового закону про мобілізацію.

Мобілізація / фото: depositphotos

Вона пояснила, що жоден закон не регулює строк дії відстрочки, хоча військово лікарська комісія ставить на документі 6 місячний термін дії.

Через це, після вступу в дію нового закону, отримана відстрочка перестає діяти і вас мають право мобілізувати.

Популярні новини зараз

Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися

Тисячі українців привітають грошима: хто та яку допомогу отримає

Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня

Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи

Показати ще

"А ці шість місяців, про які всі говорять, що ТЦК дає відстрочку саме на шість місяців, це пов'язано виключно з тим, що сам висновок ВЛК стандартно діє шість місяців, а далі можна його переглядати. А оскільки жодним нормативно-правовим документом не передбачений обов'язок ТЦК ставити певні терміни на відстрочку від мобілізації, то період, який буде зазначений в довідці про відстрочку від мобілізації, наприклад до червня 2024 року, згідно того, що у вас відсутня буде підстава, коли запрацює законопроєкт 10449, вас можуть одразу хоч на наступний день мобілізувати", — зазначає адвокат.

Єдиним виключення можуть стати аспіранти, і то до завершення навчального року, а не до кінця самого навчання. Жоден закон не передбачає дії та механізм переривання відстрочки, а тому він розв'язує руки ТЦК та СП.

ВЛК, скріншот: YouTube

"У всіх інших такої опції немає в прикінцевих положеннях, принаймні станом на зараз. І стверджувати, що 100% буде гарантія, що вас не мобілізують, якщо наприклад брали собі відстрочку на основі того, що ви онук і доглядаєте бабусю або дідуся, немає. Тому що цей термін нічим не передбачений. Процедура переривання наданої відстрочки також нічим не передбачена. А що не прописано – можна робити як хочеш, самі розумієте", - додала юрист.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, мобілізація для всіх в Україні: що робити, коли ТЦК примусово везуть у військкомат.

Також наш портал інформував, мобілізація продовжується: юрист порадив, як не потрапити на фронт із хронічними хворобами.

Крім того, інформаційний портал Знай повідомляв, мобілізація в Україні триває: які дві нові категорії чоловіків зможуть отримати броню.