Недавно Верховна Рада України ухвалила рішення про подовження воєнного стану та загальної мобілізації до середини травня цього року.

У зв'язку з цим, чоловіки військовозобов'язаного віку отримують повістки для вступу до лав Збройних Сил України. За інформацією від юридичної асоціації «Бачинський та партнери», важливо знати, хто має право вручати ці повістки.

мобілізаційні заходи ТЦК у Львові \ кадр з відео

Хто може вручити повістку

Особи, які можуть вручати повістки, включають працівників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, представників місцевого самоврядування, керівників організацій та підприємств, а також керівників навчальних закладів і управителів багатоквартирних будинків.

Водночас, слід зазначити, що поліцейські та підрозділи територіальної оборони не мають повноважень на вручення повісток. Вони можуть лише супроводжувати осіб, які вручають повістки.

Популярні новини зараз

Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв

Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило

В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться

Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"

Показати ще

У випадку, якщо чоловік відмовляється підписати повістку, відповідальна особа повинна скласти акт про відмову отримання та направити його до військового комісаріату.

Мобілізація, скріншот: Youtube

Відповідальність за неявку до ТЦК

Що стосується відповідальності за нез’явлення до територіального центру комплектування, то тут чоловіків можуть штрафувати на суму від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1700 до 3400 гривень).

Крім того, Національна поліція має право затримати військовозобов’язаного за порушення законодавства про мобілізаційну підготовку та мобілізацію і примусово доставити до територіального центру комплектування.

Повістка, мобілізація, фото: Знай.ua

Мобілізація юнаків

Раніше Знай.ua писав, як хлопці ризикують потрапити до пастки закону. Адвокат Симутін поділився цінними відомостями про те, як відбувається мобілізація в Україні. Головне питання: чи справді чоловіків закликають на службу з 25 років? Симутін вважає, що фактично – із 18. І пояснює, чому так.

"От дійсно, принцип розділяй і владарюй працює завжди. Якщо хочеш сховати серйозні речі або щоб на них не звернули увагу, тоді просто придумай якусь ахінею, щоб нею затьмарити все що завгодно", – пише він у своєму Telegram.