Верховна Рада України ухвалила рішення про подовження воєнного стану та загальної мобілізації до середини травня. У цей період, за певних умов, окремі категорії громадян можуть отримати відстрочку від призову.

Зокрема, це стосується осіб з інвалідністю III групи. Юридичний експерт Андрій Лавренюк надав роз'яснення стосовно їхнього призову в час воєнного стану.

Які правила

За його словами, згідно із статтею 23 закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», інваліди, включно з тими, хто належить до III групи, мають право на відстрочку. Це означає, що вони залишаються на військовому обліку, але їхній статус інвалідності може передбачати певні обмеження щодо призову.

ВЛК, скріншот: YouTube

Лавренюк зазначив, що перед тим, як ухвалювати рішення про мобілізацію особи з інвалідністю III групи, військові органи мають право направити таку особу на ВЛК. Під час комісії лікарі встановлять ступінь придатності до військової служби відповідно до наказу №402.

Популярні новини зараз

Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку

Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити

Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було

В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться

Показати ще

Якщо військово-лікарська комісія визначить, що стан здоров’я особи не дозволяє йому виконувати військові обов’язки, він може бути звільнений з військового обліку. Однак таке рішення ухвалюється на основі індивідуального розгляду конкретної ситуації та оцінки медичного стану призовника.

Мобілізація. Фото: скрін youtube

Кого ще можуть мобілізувати

Раніше Знай.ua повідомляв, що наразі активно обговорюється можливість мобілізації засуджених на війну проти терористичних військ Росії. Міністр юстиції України Денис Малюська під час ефіру національного телемарафону пояснив, як може відбуватися мобілізація ув'язнених під час війни.

З огляду на військові потреби держави, піднялося питання про залучення до армії осіб, які відбувають покарання за скоєння злочинів. Проте, за словами Малюськи, Міністерство юстиції не підтримує ідею мобілізації засуджених за певні категорії злочинів.