У світлі останніх аналізів електронних декларацій українських чиновників, економіст Олексій Кущ вказав на зростаючу тенденцію до використання криптовалют серед представників правоохоронних органів.

Згідно з його спостереженнями, близько 12% працівників поліції та 10% працівників прокуратури задекларували володіння криптовалютами.

Кущ наголосив, що таке зв'язок силовиків із криптовалютами набуває особливо тривожних відтінків, враховуючи потенціал криптовалют для проведення тіньових операцій.

Навіщо декларують криптовалюту

"Не секрет, що крипта використовується для тіньових розрахунків – на криптогаманець можна отримати кошти без підтвердження їх джерел та без стандартного банківського фінмону. Потім із цього криптогаманця можна купити нерухомість за кордоном або вийти в кеш. Знову ж таки, зручно возити - флешка в кишені чи інформація на смартфоні. Навіщо декларують крипту, спитаєте ви? Це лише частина айсбергу тіньового капіталу чиновників. Вони декларують рівно стільки, скільки потрібно на підтвердження офіційних активів і витрат, що перевищують зарплату. Наприклад, якщо у чиновника з'явився новий будинок чи дороге авто, це актив його декларації. Щоб його збалансувати, потрібен пасив у вигляді легальних доходів, які не вистачає", – зазначив економіст.

Він також припустив, що декларування криптовалют може слугувати спробою чиновників легітимізувати свої статки та покрити розрив між офіційними доходами та витратами, особливо при придбанні значних активів.

Популярні новини зараз

Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв

Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти

Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було

В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться

Показати ще

Що робити

Олексій Кущ вважає, що необхідно запровадити жорсткіші правила щодо операцій із криптовалютами та володіння готівкою для державних службовців та силовиків, встановивши ліміти на готівкові кошти і зобов'язуючи до повного фінансового моніторингу.

"Особисто я вважаю, що чиновникам та силовикам, працівникам держпідприємств потрібно заборонити операції з криптовалютами та зберігання готівкової валюти та гривні понад певний ліміт. Наприклад, до 1 млн. грн. Хочете працювати на державу – зберігайте гроші у банках, проходьте фінансовий моніторинг, підтверджуйте походження коштів. Хочете грати на крипті і кешитися - ласкаво просимо до приватного сектору, де таких обмежень немає," – підсумував він.

Також цікаво знати, скільки Україні коштує утримання одного депутата на рік. У новій ухвалі бюджету на 2024 рік були оприлюднені цікаві подробиці про те, скільки коштує утримання народних депутатів. Сума досить вражаюча – 1,6 мільйона гривень на рік.

Верховна Рада, фото: Facebook

У той же час, на утримання Верховної Ради з державного бюджету виділяється понад 640 млн. гривень.