Виявилося, що російські сили займаються досить моторошним "бізнесом" – управлінням чорним ринком військовополонених. За даними української влади, чеченські військові купують полонених українців в інших російських військових груп і створюють зловісний цикл обмінів.

Про це стало відомо завдяки статті The Times.

Хоча Женевська конвенція явно не забороняє торгівлю військовополоненими, подібні дії неприйнятні з точки зору загальноприйнятих норм і гуманності.

Рамзан Кадиров та Адам Делімханов. Фото: grozny-inform.ru

Прикладом такої ситуації став випадок В'ячеслава Левицького, якого захопили ополченці ДНР, після чого опинилися в руках чеченців. Йому не лише відмовили у медичній допомозі, а й ампутували ноги та руки.

Популярні новини зараз

"Тварі ви, ви не люди": обленерго довело пенсіонера до смерті через вимогу стояти в чергах

Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар"

Для ФОП вступили у дію нові правила

Українцям збільшать доплати та пільги: коли можна буде отримати

Показати ще

Він провів кілька днів у підвалі разом з іншими українськими полоненими, готуючись до обміну.

Його історія розпочалася у лютому 2023 року, коли його захопили ополченці Донецької Народної Республіки (ДНР) під час нічного рейду в лісі на північ від Авдіївки.

Військовополонені, скріншот

Поранений в обидві ноги і в живіт, Левицький опинився в полоні ДНР, де його катували з метою отримання відомостей про військові операції. Він відмовився розкрити інформацію та зіткнувся з нелюдським поводженням з боку загарбників.

Проте кошмар Левицького продовжився, коли його переправили до рук чеченських військових. В результаті цього його було доставлено до Грозного, де ампутували обидві його ноги: одну вище за коліно, іншу нижче. До того ж йому було видалено обидві руки через обмороження, від якого його не лікували кілька днів.

Українські військовополонені після звільнення, фото: EPA / KONSTANTIN GRISHIN

Після одужання 41-річного Левицького перевели до підвалу, де його утримували разом із 60 іншими українськими полоненими, які чекали на обмін на чеченців.

У червні 2023 року він, нарешті, повернувся додому в рамках обміну, став одним із 2700 українських полонених, які повернулися в ході обмінів. Доля інших українців, які перебувають у полоні в Росії, залишається незрозумілою, а точні цифри полонених та обмінів не розкриваються сторонами конфлікту.

Нагадаємо, " Посміхаємося і говоримо "війна": нова обкладинка журналу Vogue посварила українців

Раніше ми писали про те, що А рагорн з нами: відомий актор із "Володаря кілець" засудив російського диктатора