Спалахи розмноження синьо-зелених водоростей у прибережній зоні Чорного моря може свідчити те, що навколишнє середовище в небезпеці через біологічний баланс, який викликаний забрудненням водойм.

Про це стало ясно зі слів доктора біологічних наук Івана Русєва в Facebook.

Читай Знай.ua у оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

"У пресі і на телебаченні шквал інформації про страшне "цвітіння" синьо-зелених водоростей в прибережній зоні Чорного моря. ... Спеціально прибув до Одеси, щоб ознайомитися з ситуацією. Переконався: масове розмноження синьо-зелених водоростей та їх відтворення у величезних кількостях в Одеській затоці створило безпрецедентно небезпечну екологічну ситуацію як для самого водоймища, а також і для здоров'я людей", - говорить доктор.

Популярні новини зараз

Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати

Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною

Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову

Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу

Показати ще

За його словами, купання в період цвітіння синьо-зелених водоростей загрожує людині шкіряними захворюваннями. Також може бути свербіж, почервоніння слизової оболонки очей і носа, а в разі заковтування такої води можливе підвищення температури, болі в животі, нудота і блювота.

Крім цього, вчений говорить, що вживати рибу з цих водойм категорично не можна.

"Вживання забрудненої риби, а також молюсків призводить до виникнення алергічних, шлунково-кишкових, ракових захворювань і може призвести до генетичних змін у людському організмі на рівні мутагенних і тератогенних ефектів", - стверджує вчений.

Доктор каже, що синьо-зелені водорості небезпечні для здоров'я людини ще й тому, що виробляють так званий печінковий отрута – нодуларин.

"У малих концентраціях це отрута водоростей викликає алергічні реакції. Водорості можуть бути особливо небезпечні для літніх людей і маленьких дітей", - уклав Русев.

Також у воді знаходяться небезпечні токсини, які вділяють синьо-зелені водрослі. Вони можуть викликати хворобу Альцгеймера, хворобу Паркінсона і аміотрофічний бічний склероз (хвороба Лу Геріга). "Аналіз проб води, відібраних під час масового цвітіння синьо-зелених водоростей, показує, що вони можуть вивільняти значна кількість цього токсину, яка розноситься водними та повітряними середовищами в навколишнє середовище. Саме зараз такого типу токсин витає в повітрі над Одесою", - говорить Русев.

Він нагадує, що спалахи розмноження синьо-зелених водоростей були помічені вченими-біологами у воді Сасикского лиману, коли його перетворили в закритий водойма. Тоді стали цвісти синьо-зелені водорості, а в селах, прилеглих до Сасика, почали реєструвати зростання дитячої захворюваності, алергічні та шлункові захворювання, зниження загального імунітету до вірусних і респіраторних захворювань.

Сьогодні ж, стверджує біолог, масові скупчення синьо-зелених водоростей поступово зникають, так як розкладаються і осідають на дні моря. Однак, розслаблятися не варто.

"Подібні удари можуть бути нанесені і по багатьох інших водоймах українського Причорномор'я і, перш за все, по таких повністю закритих лиманах, як Сасик, Хаджибейський та інші", - підсумовує він.

Нагадаємо, Влада закликає не купатися біля берегів Одеси і не їсти рибу

Як раніше повідомляв "Знай.ua" В мережі показали моторошні кадри забрудненого моря

Також "Знай.ua" писав про те, що колись зелений Хрещатик став " випаленою землею"